Cara Buat Nasi Dagang Terengganu Yang Sedap!
Cara Buat Nasi Dagang Terengganu Yang Sedap!
Apakah Itu Nasi Dagang?
Nasi Dagang merupakan salah satu makanan yang terkenal di Terengganu. Ia merupakan sejenis nasi berlauk yang terdiri daripada nasi putih, lauk ikan tongkol masin, sambal serta kuah kacang. Ia sangat lezat dan pedas. Nasi Dagang juga merupakan makanan yang dianggap sebagai makanan yang sangat berharga di Terengganu.
Bahan-bahan Yang Diperlukan
Untuk memasak nasi dagang, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- Nasi Putih
- Ikan Tongkol Masin
- Kuah Kacang
- Sambal
- Minyak Masak
- Garam dan Lada Sulah
Cara Memasak Nasi Dagang
1. Masak nasi putih seperti biasa dan biarkan ia sejuk.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumiskan hirisan ikan tongkol masin sehingga ia garing. Masukkan sedikit garam dan lada sulah.
3. Siapkan kuah kacang dan sambal. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Sejukkan nasi yang telah dimasak dan letakkan di dalam pinggan. Taburkan hirisan ikan tongkol masin di atasnya.
5. Sedia untuk disajikan dengan kuah kacang dan sambal.
Jom Makan!
Nasi Dagang Terengganu siap untuk disajikan! Selamat mencuba!
Tidak ada komentar untuk "Cara Buat Nasi Dagang Terengganu Yang Sedap!"
Posting Komentar